Cepli Dosya Nedir?
Cepli dosyalar firmaların kurumsal anlamda kendilerini rahatlıkla ifade etmelerine yardımcı olan başlıca araçlardan biridir. Cepli dosyalar kartvizit, antetli kağıt, tanıtım amaçlı broşür veya katalog, USB stick gibi bir sürü tanıtıcı unsuru içinde bulundurabilmektedir. Böylece firmalar kendilerini kısa sürede tanıtıp, daha fazla bilgi için cepli dosyayı müşterileriyle paylaşabilirler.
Dosya ürünleri arasında iç bölümünde yer alan cep kısmı ile oldukça kullanışlı bir işle sunan cepli dosya ürünleri, birçok alanda kullanıma sunulur. Belge depolama bölümü ile özellikle iş için gerekebilecek bir ofis malzemesidir. Belirli ölçülerde üretilebilen cepli dosyaların, firmaya ait olduğunu belli edecek tasarımlar ile zenginleştirilmesi de baskı firmaları tarafından kolayca yapılır. Cepli dosyalar aynı zamanda sunum dosyası olarak da bilinir ve sunum belgelerinin bir arada yer almasında yardımcı olur. Bir firmayı diğerlerinden ayırma konusunda, cepli dosyanın tasarımı ve kullanımı etkili olacaktır. Reklart tasarımlarıyla şirkete ait katalog ve bültenlerin dağıtılmasında da, daha şık ve etkili bir sunum sağlayacaktır. Firmaların kurumsal kimlik çalışma ve ürünleri içerisinde, mutlaka reklam ve tanıtım konusunda da etkili olacak olan cepli dosyaların temini ve ilgili yerlere dağıtılması gerekmektedir. Cepli dosyaların içerisinde ister tek yüzde ister iki yüzde birden cep bulundurulması sağlanır. Belgelerin çokluğuna göre ceplere karar verilebilir. Malzemesinden tasarımına, kullanım alanlarına göre şekillendirilmesinden firmalara olan etkisine kadar cepli dosyaların üretimi için birçok özelliği saymak da mümkündür.
Cepli Dosyaların Ölçüleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Cepli dosyaların en uygun kullanım şekli için belirlenmiş ölçüler elbette mevcuttur. Yüksekliği 31 cm olarak belirlenen dosyaların bir kapağı 22 cm ve toplamda en uzunluğu da 44 cm olarak bilinmektedir. Bu ölçüler standart olarak kabul edilmiş ve içerisine rahatlıkla A4 kağıdın sığacağı şekilde olmasına karar verilmiştir. Elbette baskı firmaları tarafından farklı ölçülerle de cepli dosyaların üretimi kolaylıkla sağlanabilir. Cepli dosyalar için farklı ölçüler olabildiği kadar çeşitlerinde de aynı durum söz konusudur.
Üretiminde kullanılan kağıtlar 250 gr ya da 350 gr olarak belirlenir. Aynı zamanda mat ya da parlak malzemeler ile lokal lak uygulamalarıgibi farklı etkiler de dosya üzerinde yapılabilir. Yani dosya çeşitlerini, kullanılan malzemeler belirlemektedir. Selofan uygulaması ile genelde mat görünümü kazandırılırken, firma logosu ya da tasarımına özel olarak parlak malzemeler de tercih edilebilir. Malzeme seçimi ile sağlanacak bir cepli dosyanın, mutlaka kullanım alanına uygun şekilde üretilmesi doğru olacaktır.